Egy könyv fedelének (borítójának) megtervezése kiemelten fontos feladat. Egyik elemi pontja a méretek és a gerinc vastagságának pontos meghatározása. Ezt az oldalszám és egyéb paraméterek ismeretében kell kiszámolni. Rengeteg papír közül választhatunk, ezért szinte lehetetlen előre megsaccolni, hogy milyen vastag lesz például egy 200 oldalas könyv. A Premier Nyomda emiatt hozta létre az alábbi felületet. Ezzel is megkönnyítjük ügyfeleink tervezési folyamatát. Elég megadni a kiadvány belíveinek oldalszámát (borító nélkül), papírtípusát, illetve a belív és a borító grammsúlyát. Ezután az eredmény azonnal kész. Megtudhatjuk milyen vastag lesz a gerinc.

Figyelem! A kapott gerincvastagság csak tájékoztató jellegű, pontos méretet csak 1db makett gyártás után tudjuk megadni. 

A papír és a kötési eljárás szűk határok között pár tized milliméternyi elcsúszásokat eredményezhet. Elkerülendő, hogy a kiadványunk ne az elképzeléseinknek megfelelően kerüljön a kezünkbe, érdemes már a tervezés legelején az alábbi tippeket figyelembe venni:
Ajánlott: mert a kiadvány gerincének a színe megegyezik a hátlappal, így könnyebb a gerinc éleinek pontosabb illesztése kötéskor.

Nem ajánlott: mert a gerinc eltérő az elő- és hátlaptól, így nehéz a pontos illesztés. Ugyan nagyon apró elcsúszásról lehet itt szó, de esztétikailag tönkreteheti a kiadvány megjelenését.
Ajánlott: mert a kiadvány gerincének a színe megegyezik az előlappal, így könnyebb a gerinc éleinek pontosabb illesztése kötéskor.
Ajánlott: mert a kiadvány teljes borítója egy színű. Ez a legbiztosabb módja, hogy kötés alatt a kiadványon minden megfelelő helyre kerüljön.
Ajánlottmert a kiadvány gerinc élei nyomatlanok. Ez a legbiztosabb módja, hogy kötés alatt a kiadványon minden megfelelő helyre kerüljön.
Ajánlott: mert ugyan az előlap mintával rendelkezik, de a gerinc egyszínű a hátlappal.
Mivel a gerinc egy kiadvány egyik legfontosabb része, ezért a színek és minták kiválasztásán felül, nagyon fontos a gerincre kerülő szöveg megtervezése és megfelelő pozicionálása. Az alapszabályok: nagy és jól olvasható betűk, kontraszt és nem zavaró háttér. Első az olvashatóság, második a design; minimalizált szövegmennyiség, de megfelelő információátadás.
Jobbról balra, balról jobbra? Örök megosztó téma, hogy milyen irányba fusson a szöveg a gerincen? Többek között a német, a francia, az olasz és a magyar könyvek gerincén a szöveg, hagyományosan alulról fölfelé olvasható. Ezzel szemben az angol, a holland és skandináv könyvek esetében jobbra döntött fejjel, fentről lefelé olvashatjuk a könyv gerincét. Nincs örökérvényű szabály, hogy melyik a helyes, ezt mindenki maga kell, hogy eldöntse.
Az általánosan elfogadott és megszokott, hogy a gerincre kerülő szöveg középre van elhelyezve. Ha a szöveg túl nagy és egészen a gerinc széléig kiér, akkor kevesebb hely van az esetleges korrekciókra. Válasszunk inkább kicsit kisebb és jól olvasható betűtípust, amely kiemelkedik a háttérből.
Nem ajánlott: mert a gerinc széléig kihúzott szöveg, a kötés alatt fellépő esetleges elcsúszások miatt, kicsúszhat.
Ajánlott: mert esztétikailag szebb látványt nyújt és az esetleges elcsúszások könnyebben korrigálhatóak, kevésbé észrevehetőek.
És ne feledjen időben árajánlatot kérni az elkészítendő kiadványra.