Munkakörök a Premier Nyomdában I. rész

A kiváló minőségű nyomdai termékek egy olajozottan működő, összeszokott csapat keze alatt születnek a Premier Nyomdában.  A különböző munkafázisokat más és más részleg kezeli, ezeket a munkaköröket mutatjuk cikksorozatunk első részében.

Kalkulátorok

A kalkulátorok az első szereplők a nyomtatott termékek elkészítésében. Hozzájuk érkeznek be a megrendelések, így közvetlen kapcsolatban állnak az érdeklődőkkel. Éppen ezért munkatársaink nagyfokú empátiával és nyitottsággal rendelkeznek, hiszen a projekt ezen fázisában még rengeteg a felmerülő kérdés. Legyen szó tapasztalt, sokat látott, vagy a nyomda világával éppen csak ismerkedő ügyfélről, kalkulátoraink mindig megfelelő segítséget tudnak nyújtani. Munkájuk nagy részét a kalkulációk, azaz az árajánlatok elkészítése teszi ki, mely speciális, komplex vállalatirányitási rendszerben történik. Előbbiek miatt nagyfokú precizitás és kellő szakmaiság jellemzi kollégáinkat.

Grafikusok

Grafikusaink a beérkező anyagokat ellenőrzik a nyomtatási követelményeknek megfelelően, ha pedig hibát észlelnek, az ügyféllel egyeztetve igyekeznek kiküszöbölni azt. Amennyiben megrendelőnknek nincsen kapacitása, szakértelme kijavítani a felmerülő problémákat, munkatársaink maguk végzik el a feladatot. A pozíció betöltéséhez szükséges a grafikai programok széleskörű ismerete, illetve előny a jártasság a fájlkezelő és a PDF-ellenőrző programokban.

Gyártás-előkészítő

Az elfogadott árral ellátott megrendelés a gyártás-előkészítő munkatársakhoz kerül, akik a kész kalkuláció alapján „munkatáskába” formálják a munkát. Részletes információval látják el a folyamatban résztvevő munkatársakat, alvállalkozókat, vagy beszállítókat.  A gyártás-előkészítők programozzák a termelést, így amellett, hogy az adatok kezelésében kiemelt precizitásra kell törekedniük, nyomon követik és koordinálják a munkát.

Termelésvezető

A termelésvezető folyamatosan monitorozza és optimalizálja a nyomdai munka teljes működését. Átlátja a folyamatokat, szükségesség esetén pedig elhárítja a felmerülő problémákat, az erőforrásokat pedig a leghatékonyabban osztja be. Ez a vezető beosztású pozíció tehát nagy felelősséggel jár, így kiemelt precizitást, odafigyelést, emellett nagy teherbírást igényel.

CTP-operátor

A CTP-operátor a grafikusok által nyomdakésznek ítélt PDF-fájlokat „kilövésbe pozícionálja”. Ez a következőt jelenti: a gazdaságos nyomtatás érdekében több képet helyez egy-egy nagyobb méretű ívre, majd egy speciális CTP-nyomóforma készítő géppel lemezeket készít a nyomtatáshoz. A pozíció aprólékos munkavégzést és kiemelt precizitást igényel.

Digitálisgép-operátor

Hasonlóan kezdődik a munkafolyamat, mint a CTP-operátorok esetében: a digitálisgép-operátorok itt is nagyobb ívekre helyezik, azaz kilövésbe pozícionálják a nyomtatandó anyagot, de lemezkészítés helyett rögtön nyomtatásba is helyezik a terméket. A nyomtatás teljes egészét elvégzik: feltöltik papírral a nyomdagépeket, elindítják a munkát. Digitális nyomtatás révén kisebb volumenű megrendeléseket teljesítenek az ofszettel szemben.

Ofszet-gépmester

Az ofszet-gépmesterek a nagyobb megrendelésekkel foglalkoznak, melyek ofszetnyomtatással költséghatékonyabban készíthetőek el. Első lépésként a nyomóformát a nyomdagépbe helyezik, majd feltöltik a gépet a megfelelő méretű papírokkal, festékekkel és segédanyagokkal. A színhelyesség érdekében próbanyomást végeznek, amely nagyjából 10-20 ív ellenőrzését jelenti. Ha megfelelőnek találják az elkészült nyomatokat, elindítják a sorozatgyártást, mely alatt folyamatos monitorozást végeznek. Munkájuk utolsó fázisaként továbbítják a nyomatokat a feldolgozással foglalkozó kollégák részére.

Egyenes vágó

Ebben a pozícióban munkatársaink a papír megfelelő méretre történő vágásával foglalkoznak. Ez egyrészt a nyomdába beérkező, nagyméretű papírok megadott ívekre való bontását, másrészt a már elkészült, megnyomott ívek kész méretre vágását jelenti. A megrendelt termékek skálája széles (pl. szórólap, plakát, címke, stb.), így változatos feladatok várják egyenes vágó kollégáinkat. Ezenkívül a továbbfeldolgozásban is részt vesznek: előkészítik a nyomatokat a könyvek, prospektusok legyártásához.

Cikkünk második részében a továbbfeldolgozással foglalkozó munkatársak feladatait mutatjuk be, tartson velünk!

2019.06.01.

További hírek

a premier nyomdában

Elköltöztünk: ismerje meg új irodánkat!

Ahogy korábbi cikkünkben említettük, hatalmas változással indítottuk az új évet: 2004 óta működő irodánkat új telephelyre költöztettük. Izgalmas hónapokon vagyunk túl: rengeteg keresgélés, tervezés, szervezés és munka eredményeképpen elfoglaltuk és teljesen belaktuk az irodát. Mai cikkünkben bemutatjuk a legújabb főhadiszállást és mesélünk erről az időszakról!

Tavaszi nyomdatippek

Végre itt a tavasz! A tél végével a nyomdai termékek iránti kereslet is megváltozik: előtérbe kerülnek a szabadtéri programok, emellett sok cég ilyenkor kap kedvet a megújuláshoz. Készítettünk egy kis ajánlót, ha Ön is bekapcsolódna a tavaszi zsongásba!

Költözik a Premier Nyomda!

Régóta fontolgattuk ezt a kérdést, mert évről évre, egyre több megrendelés érkezett hozzánk, így budafoki úti telephelyünk szűkössé vált. Számunkra mindig is megrendelőink elégedettsége volt a legfontosabb, így a bővítés és a szolgáltatásaink tovább fejlesztése mellett döntöttünk.

Pantone: 2020 színe a klasszikus kék!

Bizony, eljött az év vége: a Pantone bejelentette a várva várt év színét! Ezúttal egy igazi örökzöldre (azaz kékre!) esett a választás, amely nem más, mint a „klasszikus kék”. A Pantone kiemelt árnyalatai minden évben meghatározzák a designvilág trendjeit – a nyomdaiparét is. Nézzük, mi is ez az egész!

Készüljön az ünnepekre a Premierrel!

Bár még közel másfél hónap van karácsonyig, a cégeknek érdemes már most elkezdeni a készülődést az ünnepi időszakra. Az időben megtervezett és alaposan kidolgozott ajándék profibb hatást kelt, ráadásul személyesebb élményt nyújt, akár ügyfeleit, akár a kollégákat szeretné meglepni.

Hangolj őszre velünk!

Már bőven benne vagyunk az őszben, de még mindig maradt két hónapunk a legszínesebb évszakból! Ezúttal izgalmas nyomdai tippeket hoztunk: segítünk megidézni az ősz hangulatát a nyomtatott anyagain, felkészülünk az esős, párás időszakra, emellett a legfontosabb dátumokkal is készültünk. Vágjunk is bele!

Naptárkészítés - kezdje el időben!

Lassan véget ér a nyár és eljön az ősz: a pihenés után mindannyian újult erővel folytatjuk a munkát és vágunk bele új feladatinkba! Indulnak a kampányok, így a reklámhordozó anyagok is újra előtérbe kerülnek. Az őszi időszakot érdemes a naptárkészítéssel kezdeni, ezért mai cikkünkben ezt az igazán különleges nyomtatott terméket járjuk körbe.

Munkakörök a Premier Nyomdában II. rész

Cikkünk korábbi részében bemutattuk a megrendelések beérkezésével, feldolgozásával, a gyártás elindításával, illetve a konkrét nyomással foglalkozó munkatársaink izgalmas feladatait. Ezúttal az elkészült nyomatok további feldolgozásáért felelős kollégák munkakörébe pillanthat be, tartson velünk!

Munkakörök a Premier Nyomdában I. rész

A kiváló minőségű nyomdai termékek egy olajozottan működő, összeszokott csapat keze alatt születnek a Premier Nyomdában.  A különböző munkafázisokat más és más részleg kezeli, ezeket a munkaköröket mutatjuk cikksorozatunk első részében.

Indul a fesztiválszezon: készíttesse el plakátjait nálunk!

A jó idő közeledtével újra előtérbe kerülnek a szabadtéri programok, így érdemes kültéri reklámhordozókban gondolkodni. Ebben a kategóriában a szórólapok után a plakátok örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, mai cikkünkben pedig utóbbit járjuk körül.

Regiszterstancolás

Letisztultság és áttekinthetőség az Ön kiadványaiban is. Mai cikkünkben egy olyan technikát mutatunk be, amellyel megkönnyítheti és felgyorsíthatja ügyfelei számára az információk megtalálását, miközben még esztétikusabbá is teheti anyagait. A regiszterstancolás lehet, hogy elsőre ismeretlennek hangozhat, de ha a telefonkönyv szélén található regisztert említjük már rögtön beugrik mindenkinek az a lapbevágással készült tárgymutató a könyvek margóján, amivel azonnal a keresett betűhöz tudunk lapozni.

Nyomdai fogalmak – beszéljünk a szakmáról!

A nyomdai világban nem mindig könnyű eligazodni – tudod például, hogy mit jelent a göngyölt hajtás vagy a prégelés? Ha a válasz esetlegesen nem, akkor sem kell pánikba esni: létrehoztunk egy kiadványt, amelyben tisztázzuk a szakkifejezéseket, bemutatjuk a gyakran használt technikákat, és ötleteket adunk a tökéletes nyomtatott termék elkészítéséhez.

Premier Nyomda nyerte a Best Print Hungary aranyérmét!

A Premier Nyomda gondozásában megjelent Urban Symmetry című kiadvány a nyomdaipar legrangosabb díját hozta el 2018-ban. Az egyedi művészeti alkotás a Többszínes kartonált könyv kategóriában került a dobogó legfelső fokára. A díjra különösen büszkék vagyunk, hiszen a legtöbb nevezés éppen ebben a kategóriában érkezett.

Bemutatták nyomdánkat a Mesterember című műsorban!

Sikeres vállalkozásként jól tudjuk: stabil működésünkben hatalmas szerepet játszanak megbízható munkatársaink. Az ő elégedettségük elismerés számunkra, így mindig is nagy hangsúlyt fektettünk az edukációra, munkakörnyezetünk állandó fejlesztésére, és a legelhivatottabb szakemberek megtalálására. Így tehát amikor az M5 Mesterember stábja, akik pályakezdő fiatalok számára mutatják be az izgalmasabbnál izgalmasabb mesterségeket, megkerestek minket, örömmel mondtuk igent a forgatásra.

Nyomdaipari trendek 2018-ban

Üdv 2018-ban! Évkezdéskor mindig izgalmas végiggondolni mi vár ránk az előttünk álló évben. Ebben a cikkünkben megpróbáljuk kideríteni és bemutatni, hogy milyen innovatív nyomtatási technológiák és trendek várhatóak 2018-ban a nyomdaipar és a nyomtatott termékek világában.

Megérkezett az új digitális nyomdagépünk.

Nyomdánk életében 2017 elején elindult a színes digitális nyomtatás. Korábban kizárólag ofszet technológiával dolgoztunk, de az elmúlt években akkorát fejlődtek a digitális gépek, hogy mára a számunkra oly fontos minőségi elvárások is teljes mértékben teljesülni tudnak. A két nyomtatási eljárást összehangoltuk, ami azt eredményezte, hogy már mi sem tudunk közöttük különbséget tenni.

Elindult a Printológia blog

Nyomdánk ügyvezető igazgatója és nyomdavezetője, Hlinka Károly és Hlinka Zsolt elindították blogjukat, amelyben a nyomdaipar érdekességeivel foglalkoznak. Terítékre kerülnek többek között a hazai és nemzetközi trendek, de bemutatják a legfontosabb nyomdai fogalmakat, eszközöket és metódusokat, így igazán színes és izgalmas gyűjtőoldalt kínálnak az offline tartalmak kedvelőinek. Olvasson bele eddigi cikkeikbe!

Ofszet vagy digitális nyomtatás?

A múltban kizárólag ofszet nyomtatással foglalkoztunk, ma már digitális technológiák is elérhetővé váltak nyomdánkban. Cikkünkkel szeretnénk segíteni ügyfeleink számára, hogy a két nyomtatási mód közül melyik számukra a legoptimálisabb és leghatékonyabb megoldás, amellyel támogathatjuk szolgáltatásaik, vállalkozásuk sikerét. Röviden összefoglaljuk az elérhető nyomtatási módokat.
,

A Premier Nyomda most már digitális nyomda is! (VIDEÓ)

Korábban már bejelentettük a nagy hírt, hogy nyomdánk nyit a digitális nyomtatás felé: azért döntöttünk így, mert meghallgatva a hozzánk beérkezett kéréseket, szerettünk volna segíteni a kis darabszámú megrendelések elkészítésében is. Ofszet-szolgáltatásainkhoz hasonlóan a legfontosabb szempontokat ezúttal is a minőség, a gyorsaság, a kedvező ár és az innovatív technikák biztosítása jelentik számunkra.