A hosszan tartó kiadvány titka

Hogyan őrizhetőek meg a puha táblás és a kemény kötéses könyvek eredeti formájukban? Milyen technikák segítik előbbieket? Mik a helyes tárolás alapelvei? Ehavi cikkünkben a hosszan tartó kiadványok titkait kutatjuk! Hoztunk pár tippet akár munkahelyén, akár otthon szeretne jobban vigyázni kedvenc könyveire. Tartson velünk!

Figyeljen már a kezdeteknél!

Az élettartam hosszúságát már a tervezésnél predesztinálhatja: alkalmazzon felületnemesítő technikákat, illetve a funkciónak megfelelő formát válasszon a nyomtatandó anyagnak! De mik is ezek? Mutatjuk!

Kemény vs. puhatáblás könyvek

Felületnemesítés

Ha tehát kiválasztottuk a megfelelő kötési módszert, jöhetnek a felületnemesítő eljárások. De mik is ezek? Olyan technikák, amelyek segítségével még ellenállóbbá tehetőek a kiadványok: óvnak a koszolódástól, ütődéstől, fénytől és bizonyos mértékben a nedvességtől is.

Fóliázás

Az eljárás során egy vékony fóliával vonjuk be a papírt, amely lehet matt vagy fényes. Megvédi és kiemeli a nyomat színeit, így esztétikailag is emeli az értékét.

UV lakkozás

Megjelenésében és ellenállásában hasonlít a fóliázáshoz, de az UV lakkozás nem csak a teljes felületen, hanem részleteken is alkalmazható, ezért kreatív célokra is használható. Természetesen védelmet csak ott biztosít, ahol elfedi a papírt. Kombinálható a fóliázással, ha csupán dekorációs célok miatt választanánk, de a biztonság is ugyanolyan fontos.

Ofszet lakkozás 

Olcsóbb, mint az UV lakkozás, és inkább teljes felületvédelemre alkalmazható. Ha nem a formalakkozás a cél, jó választás, de érdemes tudni, hogy kevésbé fényes felületet hoz létre, mint az UV változat.

Tippek tároláshoz

A könyvek érzékenyek: ideálisan középhőmérsékleten kell őket tárolni (kb. 18 °C fok), fénytől és nedvességtől védve. A túl erős fény fakóvá, a vízpára dohossá, penészessé teheti a kiadványokat.
Fontos még odafigyelni a súlyukra is: a túl nehéz könyvek állóhelyzetben deformálódhatnak, ezeket érdemes inkább fektetve elhelyezni a polcokon.

A puha táblás darabok egy kicsivel még több odafigyelést igényelnek, mint kemény kötéses társaik: szállításkor érdemes valamilyen olyan tárolóba helyezni őket, amelyben biztosan nem sérül a formájuk. Hétköznapi használatkor is érdemes hangsúlyt fektetni erre: egy táskába dobott puhatáblás kiadványnak nem sok jót jósolunk. Egy megfelelő méretű mappával(CTA: https://premiernyomda.hu/mappa/) azonban könnyedén orvosolható a helyzet, ilyet ráadásul szívesen készítünk is Önnek, saját céges grafikájával ellátva.

Ha Ön is hosszan tartó kiadványokra vágyik és felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba, kérjen árajánlatot most!

További hírek

a premier nyomdában

Környezetvédelem

Mint felelős résztvevő, mi is nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre. Nyomdánkban felhasznált papírok kizárólag Európai gyártóktól származnak. Ezek a gyárak a legszigorúbb környezetvédelmi előírások alapján dolgoznak, és ennek megfelelő tanúsítványokkal rendelkeznek. Saját tulajdonú erdőgazdaságukban, kizárólag újra ültetett fákat használnak fel. A gyártáshoz szükséges...

Pantone szín a múlté

Pantone színből áll a céglogó vagy a munka színe? Mi segítünk 4 szín colorra váltani: olcsóbb, gyorsabb, hatékonyabb. Olcsóbb: mert 4 színes gépeink vannak. Gyorsabb: mert nem kell átmosni a gépet kevert színre. Hatékonyabb: mert a gépmester nem tölt órákat a pontos szín kikeverésével. Legtöbb esetben kiválthatóak a pantone színek, alapszínekre. A meglévő Pantone színt úgy lehet CMYK-ra...

Termékdíj 2012-től

A 2011-ig érvényben lévő termékdíj törvény 2012-01-01-től megváltozott. A kötelezettség az első gyártó-forgalombahozót terheli. Törvényi előírás, hogy megrendeléskor ügyfeleinknek nyilatkozni kell, ha a megrendelt munka termékdíj köteles. Ha nem, nyilatkozni ebben az esetben is szükséges, hivatkozva, hogy a kiadványon, annak teljes nyomtatott felületére vetítve legalább 50%-ban nem gazdasági reklám terjesztésére...